U Srbiji je održan ogled disekcije radi dodele odobrenja metoda klasiranja svinjskih trupova

Od 20. februara do 3. marta održan je ogled disekcije svinjskih trupova za procenu referentnog procenta nemasnog mesa u okviru Tvining projekta „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ koji finansira EU. 

Pet naučnika i stručnjaka sa Instituta za poljoprivredno-prehrambena istraživanja i tehnologije (IRTA) iz Španije sarađivalo je s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, u cilju sprovođenja niza aktivnosti u vezi s klasiranjem trupova. IRTA je istraživački institut u vlasništvu vlade Katalonije pri Odeljenju za klimatske promene, hranu i ruralnu agendu. Misija IRTE je da doprinese modernizaciji, unapređenju, jačanju konkurentnosti i podsticanju održivog razvoja u sektorima poljoprivrede, hrane, agrošumarstva, vodoprivrede i ribarstva, kao i u svim oblastima koje su direktno ili indirektno povezane sa snabdevanjem krajnjih potrošača zdravim, visoko-kvalitetnim životnim namirnicama, a istovremeno doprinosi bezbednosti hrane i bezbednoj preradi namirnica i uopšte unapređenju zdravlja i dobrobiti stanovništva.

Zakon Evropske unije (EU) zahteva da se secira najmanje 10 i skenira 120 svinjskih polutki. Tokom ispitivanja sprovedenog u Srbiji, obučeni mesari su u potpunosti secirali 20 polutki, a skenirano je 130, čime su ispunjeni zahtevi zakona u EU.

Tim stručnjaka je koristio mobilnu kompjutersku tomografiju (CT) za skeniranje, koja se koristi u različitim zemljama radi sprovođenja ispitivanja skeniranja. CT je bio instaliran u prikolici i to je tehnologija koja omogućava dobijanje slika unutrašnjosti tela i stoga se može primeniti na žive životinje, trupove ili polutke, kao i na druge prehrambene proizvode. Upotreba skenera omogućava uštedu vremena i novca i daje tačnije rezultate, jer se njime, između ostalog, dobijaju stvarne mere umesto procena.

Prikolica instituta IRTA stigla je u Srbiju i bila instalirana u klanici, sve do kraja ogleda, a po završetku je vraćena u Španiju. To je omogućilo trodimenzionalnu rekonstrukciju životinja. Ovaj alat je omogućio da se uz pomoć virtuelnog sečenja predvidi sastav masti i mišića za svaki od delova trupa, procenjujući tako kvalitet trupova i optimizujući ovaj proces za industriju. EU je odobrila upotrebu kompjuterske tomografije kao referentnog sistema za kalibraciju opreme za klasiranje trupova.

Ovim ispitivanjem stručnjaci će dobiti potrebne podatke za kalibraciju i odobrenje metoda klasiranja svinjskih trupova.

Ogled disekcije su podržali Institut za nuklearne nauke Vinča, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i klanice Đurđević, Nedeljković i Agropapuk.

Last updated: 26. April 2024. 13:43